Met de speedpedelec op de openbare weg

Tijdens de lockdown de smaak van het fietsen te pakken gekregen en van plan om voortaan met de speedpedelec te gaan werken? Dan moet je dit zeker weten.

Een speedpedelec is een snelle elektrische fiets. Waar bij een gewone e-bike de trapondersteuning stopt bij 25 km/uur, krijg je bij een speedpedelec trapondersteuning tot 45 km/uur. Dat is toch wel een groot verschil en daarom zijn er ook andere regels van toepassing. Wil je met een speedpedelec de baan op, dan zijn dit de voorwaarden:

  • je moet minstens 16 jaar zijn;
  • je moet een rijbewijs AM (bromfiets 45 km/uur), A (motorfiets) of B (auto) hebben;
  • je moet je fiets inschrijven bij DIV en voorzien van een SP-nummerplaat;
  • je moet een fiets- of bromfietshelm dragen conform EN1078;
  • je moet de verkeersregels voor bromfietsers volgen (zo mag je bv. kiezen of je op het fietspad of op de rijbaan rijdt op wegen waar je maximaal 50 km/uur mag rijden en moet je op het fietspad rijden als de toegelaten snelheid hoger ligt). Let daarbij extra op het verkeersbord met een bromfietssymbool en de letter P dat specifiek geldt voor speedpedeles;
  • je mag geen kinderen vervoeren die jonger zijn dan 3 jaar. Om kinderen tussen 3 en 8 jaar te vervoeren heb je een geschikt beveiligingssysteem nodig.

 

VERZEKERING

Als je speedpedelec werkt volgens het principe van trapondersteuning (je moet zelf trappen om in beweging te blijven) heb je geen speciale verzekering nodig. De familiale BA-verzekering (burgerlijke aansprakelijkheid) is dan voldoende. Als je speedpedelec zich autonoom kan voortbewegen zonder trapondersteuning, dan is een BA-verzekering bromfiets wel vereist.

www.vlaanderen.be/speedpedelecs

Artikel uit "Info Ranst"